HAAS jog stuttering
Close
Login to Your Account
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default HAAS jog stuttering

    I have run many cnc machines over the years, among them two HAAS. A VF2 and now a new to me VF5. After running it today for the first time, I noticed that when it's put in handle jog mode and .001 step it stutters like it's pausing between every other .001 step. I have never seen any machine I have ever ran do this, so I know that it's just this particular machine. It's does it in .010 steps as well but it isn't as frequently as when it's in .001.

    Has anyone every experienced this before on there HAAS and have a solution, it's not so much a big hindrance to it's operation but more of an annoyance.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2014
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Utah
    Posts
    61
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    10
    Likes (Received)
    6

    Default

    Does the monitor show it's bouncing between or are you hearing the humming like it's caught in between?

    Sent from my KYOCERA-E6820 using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    CT
    Posts
    7,383
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    225
    Likes (Received)
    1467

    Default

    Is this on the Next-Gen control?
    If yes, then get a software update as that will fix it.

    If you search the board, you will find references to erratic jogging with this new POS control.
    It is now fixed however.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default

    It's not bouncing back and forth, it's pausing between each .001 step of the handwheel. Where as if it's in .010 and you start spinning the handle fast it doesn't pause unless you slow the turning of the jog handle down. Then it will hesitate in between each click of the handle.

    The machine is a 2008, so it's not the next gen control.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Temecula, Ca
    Posts
    1,583
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    680
    Likes (Received)
    2140

    Default

    We had a VF4 that did this, around 2009 I thin. believe there were some parameters to fix it. Our only did it in Y


Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •