1928 9" - Almost....
Largest Manufacturing Technology
Community On The Web
Close
Login to Your Account

Results 1 to 20 of 20
  1. #1
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default 1928 9" - Almost....

    Been a while since i posted and a good pause between clean up and getting lathe stand made. Finally have lathe on stand and new belt ordered.

    Stand is 11ga. 316L stainless and tray is 16ga. 316L stainless.

    Hopefully have her up and through paces soon.

    Attachment 202862
    Attachment 202863
    Last edited by Rodm1; 07-08-2017 at 08:46 PM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    moscow,ohio
    Posts
    3,819
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    391
    Likes (Received)
    1057

    Default

    very nice indeed!

  3. #3
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    Quote Originally Posted by iwananew10K View Post
    very nice indeed!
    Thanks. Hole at tailend is for a drain. Plan on active cooling. Once i get it 100% up I'll start a dedicated thread. Got a bunch of pics of different stages of cleanup. Some cellphone, some Canon 80D.
    Not sure why i ended up with 4 threads from changing pics.??

  4. #4
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    North Carolina
    Posts
    286
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    78

    Default

    That's a beautiful lathe. Nice job.

    I would urge you to think carefully about flood cooling for it though. While that sort of cooling has its place in an industrial production setting, I have found that the coolant gets into places you'd rather it didn't and many of the coolants that I've seen discolor iron parts so if you have a pristine lathe like yours, you may have trouble keeping it that way.

  5. Likes Rudd liked this post
  6. #5
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Philly, Pa.
    Posts
    319
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    26
    Likes (Received)
    19

    Default

    Turned out nice. Enjoy

  7. #6
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    belleville,il
    Posts
    169
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    34
    Likes (Received)
    15

    Default

    Quote Originally Posted by Dobermann View Post
    That's a beautiful lathe. Nice job.

    I would urge you to think carefully about flood cooling for it though. While that sort of cooling has its place in an industrial production setting, I have found that the coolant gets into places you'd rather it didn't and many of the coolants that I've seen discolor iron parts so if you have a pristine lathe like yours, you may have trouble keeping it that way.
    Ditto that. Good job looks nice.

  8. #7
    Join Date
    Aug 2007
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    California
    Posts
    5,200
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1119
    Likes (Received)
    1003

    Default

    Great job indeed! Enjoy using it!

  9. #8
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Dobermann View Post
    That's a beautiful lathe. Nice job.

    I would urge you to think carefully about flood cooling for it though. While that sort of cooling has its place in an industrial production setting, I have found that the coolant gets into places you'd rather it didn't and many of the coolants that I've seen discolor iron parts so if you have a pristine lathe like yours, you may have trouble keeping it that way.
    Appreciate the feedback everyone. I have a replacement motor i am going to use initially, but am planning on pulling apart, cleaning and trying to get original back to working.
    In fact, immediately working on adapter to employ newer motor without damaging or altering original base. Still need to braze switch arm back together as well.
    I dont think i will be necessarily flood cooling, but directed air/coolant misting. Just an idea. Like to try, but if it doesn't prove useful...

  10. #9
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    northeastern Pa, USA
    Posts
    438
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    71
    Likes (Received)
    114

    Default

    Ditto on the nice machine. Taper attachment for that year is rare. I have 2 wide nines. No taper attachments. Is your gear box a 2 threads per inch gearbox?
    If it is I modified my gear train to double the threads on the quick change gearbox. Starts at 4 threads per inch now. The mod was simple and did not alter the looks of the machine in any way. It does however have a newer QCGB chart for thread selection.

  11. #10
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St. George, Utah
    Posts
    372
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    46
    Likes (Received)
    167

    Default

    Love that lathe! I have one just like it (1929), minus the taper att. I use mist coolant a lot on my Sheldon and it greatly increases cutter life. It may not be worth the time or cost on the SB, since 'pushing' the performance on these usually amounts to machine limits instead of cutter limits.

  12. #11
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    Quote Originally Posted by tommy1010 View Post
    Ditto on the nice machine. Taper attachment for that year is rare. I have 2 wide nines. No taper attachments. Is your gear box a 2 threads per inch gearbox?
    If it is I modified my gear train to double the threads on the quick change gearbox. Starts at 4 threads per inch now. The mod was simple and did not alter the looks of the machine in any way. It does however have a newer QCGB chart for thread selection.
    Yes, starts with 2 TPI

    Quote Originally Posted by Gordon Heaton View Post
    Love that lathe! I have one just like it (1929), minus the taper att. I use mist coolant a lot on my Sheldon and it greatly increases cutter life. It may not be worth the time or cost on the SB, since 'pushing' the performance on these usually amounts to machine limits instead of cutter limits.
    Thats my thought, help with tool life and also help keep part cool, clean up finish.

    Got real lucky with this. Looks like it was used briefly and for what ever reason, left alone. The grime it was covered in, when i got it, definitely protected it over the years.

  13. #12
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    20170726_201102.jpg

    Correct method for removing sprocket?? I am sure it would be hell to replace this if i botched removal.
    I am assuming this is a tapered key and needs removed away from motor. ??

  14. #13
    Join Date
    Apr 2017
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    California
    Posts
    84
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    5
    Likes (Received)
    39

    Default

    Yep. That is a Gib headed key. Put a punch on the edge of the head and drive the key toward the end of the shaft.
    The key is tapered so once it lets go, it should move pretty easy.

  15. Likes Rodm1 liked this post
  16. #14
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Erich View Post
    Yep. That is a Gib headed key. Put a punch on the edge of the head and drive the key toward the end of the shaft.
    The key is tapered so once it lets go, it should move pretty easy.
    Awesome! Thanks for the confirmation!

  17. #15
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    Hope to have it running tomorrow. Finished switching over chain sprocket. Had to make an adapter/sleeve to go from .75" sprocket to new motor shaft at.625". Got mounting plate / motor adapter setup, sprocket on new motor and chain guard back on. Still need to line up pulley up to lathe, drill and tap to mount pulley, wire motor switch, and final tensioning. Sooo close.


    20170728_231255.jpg
    20170728_231351.jpg
    20170728_231931.jpg
    20170728_232916.jpg
    20170728_233848.jpg

  18. #16
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    More Pics.....

    20170728_233856.jpg
    20170728_235329.jpg
    20170728_235956.jpg
    20170729_000012.jpg
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails 20170728_235932.jpg  

  19. #17
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Philly, Pa.
    Posts
    319
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    26
    Likes (Received)
    19

    Default

    Looking good, almost there.

  20. #18
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    There were 2 pins on base that were not symmetrical, so i used 4 custom aluminum washers .25 x 1.50" to offset the first plate which provides adjustment in line with motor shaft and used a second plate for mounting motor and providing front to back adjustment for chain tension. Looking at it with fresh eyes, i do believe i am going to reverse the sprocket orientation on the motor shaft as it maxes adjustment. All the aluminum was drawn in 2d .dxf, converted and cut on a co2 laser. Waterjet was occupied.

    I would like to make a stainless switch enclosure to mount on the stand, but that will have to wait. Chips.

  21. #19
    Join Date
    Nov 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Pennsylvania
    Posts
    105
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    14

    Default

    So I have everything lined up and hooked up power temporarily. Now I have a noise issue to identify. While the motor is operating there is a horrid noise. Putting pressure or holding different parts of both lathe and motor stand does nothing to flatten the noise. Rechecked all fasteners and nothing is loose. As soon as i cut power the noise disappears. What i mean to say is, while it is still spinning, once electric is cut or coasting, it is free of noise and very smooth. I want to think it is the motor / bearings. Any ideas or opinions??

  22. #20
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Madera county california usa
    Posts
    1,762
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    14
    Likes (Received)
    371

    Default

    Check starter operation aa it can make motor noisy hot and fail.

    Take chain belt off motor and retry

    Sent from my SAMSUNG-SGH-I337Z using Tapatalk


Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •