What's new

Search results

  1. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I will look into tuning, thank you for the light info! I was able to find an LED replacement on ebay if anyone is interested https://www.ebay.com/itm/165951665096 To be honest, it wasn't back up to where it was supposed to be 100%, but closer. Lathe seems to run fine and I have annoyed some...
  2. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I rewired to the orange line and replaced my C16J tubes with the Scissio Controls replacements and it now runs better than it ever has! I also replaced the 6H6 and 6N7 tubes just for good measure, but I'm hanging on to the old ones for backups. Thank you everyone for your help. Is there anything...
  3. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Will do in the morning, thanks! We have been using it in the shop for almost 2 years now, it seemed to run fine with the exception of max RPM being ~1500 and occasionally bogging down with a pretty standard cut. I always told the other guys that, but I know a few times that I went to use it...
  4. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I have my replacements for the 6H6, 6N7 and C16J tubes now, is there anything I should be concerned about before trying them? Going to swap the parts out in the morning hopefully. Special thank you to Tim Jones at Scissio Controls for the help so far as well
  5. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Thank you, I should've figured that out to be honest. Knowing that, here are my results A-A(2.5?)= 1.8VAC B-B(6.3?)= 5.6VAC C-C(2.5?)= 2.0VAC D-D(2.5?)= 2.0VAC The unused wires are just snipped off and stuck in an unshrunk piece of shrink tubing and tucked away above I am told that we have...
  6. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I still have not been able to find the A terminals. All of the wires connected to the back of the "tombstone" are unlabeled and bundled up. There are 3 pairs of transformers that I see, small, medium and large sizes. I don't see any unconnected wires immediately. Nothing looks like it got overly...
  7. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I lied, I I lied in my last reply, I checked the best I could. A29&S1 is 330 A30&S1 is 290 I was able to locate a GA2, but not the other 2 A leads
  8. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Thank you all for your input, I do not know enough about electrical myself to dig into it much deeper, so I am ordering new old stock 6H6 and 6N7 tubes (tested) and a pair of Scissio C16J solid state replacements to see if that will fix it. We did get a schematic from Monarch for our "unusual"...
  9. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Ok, glad my intuition was correct with the AP relay, not sure why it would be that way yet. Both C16J tubes and the 6N060 tube are dark. The 6X5GT tube has a faint glow. Both the 6H6 and 6N7 tubes are black though, so no telling. They do get hot though. Upon close inspection, I did notice a...
  10. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I appreciate that Ah, I see. They all have continuity, only on my machine they have plates marking them as 20A and 3A, no 15A. Is the AP relay in the above pictures positioned correctly? It looks like it is twisted since it has little pads on the two arms where it seems like it would want to...
  11. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    I apologize, I should've answered those questions already. I am near Pottstown, PA. Build date is 12-1958, SN is EE 43661. Thank you Cal!
  12. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Thank you all for your help so far! I checked the 1amp fuse and DC overload. The 1amp fuse is good, not sure what the DC overload is supposed to be doing. It is pulled in at the moment and if I pull it out it springs back in when I let it go. I checked input/output with a multimeter and it had...
  13. R

    Monarch 10EE WiaD - Not turning

    Hello all, My shop bought a well-used but decent condition 1958 Monarch 10EE last year and it has been a great machine for us. A few months ago, it started bogging down with heavier cuts very easily and occasionally speeding up RPMs while in use randomly. Finally last week, the spindle decided...
Back
Top