Advice needed - DSM speed indicator fix?
Close
Login to Your Account
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    rochester, ny
    Posts
    1,754
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    345
    Likes (Received)
    479

    Default Advice needed - DSM speed indicator fix?

    The speed indicator has never worked in my DSM-59 (bought used a few years ago). Took a closer look, seems like the indicator tip is stuck in the support tube of the control box. Wondering the best way to get it apart and sliding?

    I tried removing the control box from the support tube, couldn't budge it. Same for removing the tube from the headstock. Thinking they might be rusted stuck from years of coolant. Kroil? Gentle heat?

  2. #2
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Michigan
    Posts
    309
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1138
    Likes (Received)
    54

    Default

    Did you check to see if the lower end of the indicator rod is connected to the frame that holds the intermediate pulleys?

    Also..., when taking anything Hardinge apart, always look for a second set screw under the first.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    rochester, ny
    Posts
    1,754
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    345
    Likes (Received)
    479

    Default

    Thanks for the double set screw tip, I'll bet that's exactly why they wouldn't budge.

    The lower end is connected, and bent and buckled.

  4. Likes Stradbash liked this post
  5. #4
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Michigan
    Posts
    309
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1138
    Likes (Received)
    54

    Default

    The support tube goes into the headstock 2.75” and a fair bit more than that into the control box. Mine sat in unheated storage for a few years in a damp climate and I didn’t have much trouble getting apart.
    If it were mine though I’d start by disconnecting the lower end of the indicator and seeing if I could pull it out. You’ll have to be a bit of a contortionist to do that though... Advice needed - DSM speed indicator fix?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #5
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    rochester, ny
    Posts
    1,754
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    345
    Likes (Received)
    479

    Default

    All fixed! I wasn't able to pull it out from below, but once I got the box off, a few taps on the indicator rip did the trick. Straightened out and cleaned the wire and all is well.

    Thanks again Stradbash!

  7. Likes Stradbash liked this post

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •