Creative Evolution CNC on Defiance VTX-1 start up error
Close
Login to Your Account
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default Creative Evolution CNC on Defiance VTX-1 start up error

    I recently purchased and wired up this machine and it won't boot the Creative Evolution program due to this error "protection device not found, program terminated!c:>." Anybody have any experience with this program? Not sure what protection device it is looking for and have not found anything in the manuals or online other than the emergency stop, but I don't even get to the eso at startup. Any help would be greatly appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Hillsboro, New Hampshire
    Posts
    14,860
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    3236
    Likes (Received)
    9911

    Default

    Is this the company? Geonics Inc - Creative Evolution CNC

    If so, give them a call and ask if there's supposed to be a dongle or equivalent on the machine. If it's actually a hardware piece they should be able to describe it and price a replacement, if it's a software run routine they should know what it is and why it might be failing.

  3. Likes bwgeez02 liked this post
  4. #3
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default

    I sent them an email. I'll see if they respond. Thanks!

  5. #4
    Join Date
    Nov 2021
    Country
    AUSTRALIA
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    2

    Default

    Quote Originally Posted by bwgeez02 View Post
    I recently purchased and wired up this machine and it won't boot the Creative Evolution program due to this error "protection device not found, program terminated!c:>." Anybody have any experience with this program? Not sure what protection device it is looking for and have not found anything in the manuals or online other than the emergency stop, but I don't even get to the eso at startup. Any help would be greatly appreciated.
    I have one of these machines with CE can you give more details to what happens?

    Do you have all of the controller cables inserted correctly?
    After you type CNC, Does it detect the PMAC card?
    After this you should get the ESO fault

  6. #5
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default

    Quote Originally Posted by Digital Birth View Post
    I have one of these machines with CE can you give more details to what happens?

    Do you have all of the controller cables inserted correctly?
    After you type CNC, Does it detect the PMAC card?
    After this you should get the ESO fault
    I Just double checked the controller cables and made sure there are no bent pins. All good there. Here's my process. Power machine and chiller/spindle pump. Boot computer. Computer boots into DOS and asks if I want to insert floppy for .nc. I type N and enter. The very next screen is the error code. It doesn't go to the cecnc program so I can't check eso or go through that sequence. If I type cecnc and hit enter it gives the same error message. Kinda stuck not knowing what protection device it wants to see.

  7. #6
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default

    George at Geonics just got back to me and explained that the protection device plugs into the serial port of the PC for the software license. Looks like I didn't get that with the machine. Thank you everyone for your help.

  8. #7
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default

    So, I found the dongle. I removed the bottom drawer of the machine table. Somehow it worked its way down there during transit. Whew.

  9. Likes Milland, TeachMePlease liked this post
  10. #8
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Hillsboro, New Hampshire
    Posts
    14,860
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    3236
    Likes (Received)
    9911

    Default

    Quote Originally Posted by bwgeez02 View Post
    So, I found the dongle. I removed the bottom drawer of the machine table. Somehow it worked its way down there during transit. Whew.

    Oddly enough, I find my dongle in my drawers too!

  11. Likes TeachMePlease, GENERALDISARRAY liked this post
  12. #9
    Join Date
    Oct 2018
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Colorado
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    20
    Likes (Received)
    2

    Default

    Quote Originally Posted by Milland View Post
    Oddly enough, I find my dongle in my drawers too!
    LOL. Nice. It was actually underneath the bottom drawer. No idea how it got under there. Must have bounced up and behind one of the drawers during transit.


Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •