What is wrong with this Program?!?
Close
Login to Your Account
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Join Date
    Aug 2011
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Texas
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default What is wrong with this Program?!?

    Hi all, my programmer wrote this program for us then went on vacation..
    We want to run this on an older Hitachi Seiki HiTec-Turn 25M with Seicos LMulti control.

    Thanks in advance...

    O2005(1 1/2" BOP STUD - OP#1)
    (1 1/2"-8UN PIN END)
    (11/12/2019)

    N1G50S1500
    G0G54T101(WNMG 432 FACE & TURN)
    G96S450M3
    X2.4Z.03M8
    G1X-.062F.01
    G0X2.4W.1
    Z0
    G1X-.062
    G0X2.27Z.1
    G71P20Q21U300W30D700F.011
    N20G0X1.23
    G1Z0
    X1.5Z-.135F.006
    Z-3.465F.008
    X2.037F.004
    G3X2.187W-750R.075
    N21G1X2.27F.006
    G70P20Q21F.008
    G28U0M9
    G0Z7.
    T100
    M1

  2. #2
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Indiana
    Posts
    3,241
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    4755
    Likes (Received)
    1635

    Default

    What it won't run? I'm not familiar with this control but nothing jumps out at me. Why he uses incremental to swing the radius is weird but whatever floats your boat? I don't see TNRC, I turn the spindle on with G97 then call whatever sfm I'm gonna run with G96 S?. Looks like it should run. Is it throwing an alarm?

    Brent

  3. #3
    Join Date
    Jan 2017
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Oregon
    Posts
    2,737
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    482
    Likes (Received)
    1946

    Default

    I don't see anything that jumps out at me, assuming your lathe accepts single line multi-repetitive cycles.

    Are you getting an alarm?

    I wouldn't set my feedrates that way- I'd take the F,008 it out of the G70 line and put it in the G1 Z0 line after N20. The G70 line will run whatever feedrates are called out in the P-Q blocks. That shouldn't prevent the program from running though.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2019
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Arizona
    Posts
    745
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    66
    Likes (Received)
    246

    Default

    Quote Originally Posted by Gamy R View Post
    Hi all, my programmer wrote this program for us then went on vacation..
    We want to run this on an older Hitachi Seiki HiTec-Turn 25M with Seicos LMulti control.

    Thanks in advance...

    O2005(1 1/2" BOP STUD - OP#1)
    (1 1/2"-8UN PIN END)
    (11/12/2019)

    N1G50S1500
    G0G54T101(WNMG 432 FACE & TURN)
    G96S450M3
    X2.4Z.03M8
    G1X-.062F.01
    G0X2.4W.1
    Z0
    G1X-.062
    G0X2.27Z.1
    G71P20Q21U300W30D700F.011
    N20G0X1.23
    G1Z0
    X1.5Z-.135F.006
    Z-3.465F.008
    X2.037F.004 <<<<< Missing G01
    G3X2.187W-750R.075 <<<< no period should be 0.075
    N21G1X2.27F.006
    G70P20Q21F.008
    G28U0M9
    G0Z7.
    T100
    M1
    but you have to give someone an idea of what its not doing.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2017
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Oregon
    Posts
    2,737
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    482
    Likes (Received)
    1946

    Default

    Quote Originally Posted by Delw View Post
    X2.037F.004 <<<<< Missing G01
    G3X2.187W-750R.075 <<<< no period should be 0.075
    First case, it's already in G1 from the G1 Z0 line...

    Second case, W-750 is incremental Z-.075, so R.075 is okay...

    I'm guessing the control does not like the G71 format.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2019
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Arizona
    Posts
    745
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    66
    Likes (Received)
    246

    Default

    Quote Originally Posted by jancollc View Post
    First case, it's already in G1 from the G1 Z0 line...

    Second case, W-750 is incremental Z-.075, so R.075 is okay...

    I'm guessing the control does not like the G71 format.
    Generally the 1st g01 works but it needs to be there before a g02/g03 and after on some machines. My old siecos control needed at as well as my yasnac.

    The 750 doesnt seem correct I if I remember the seicos controls need a decimal point. Its been a long time since I ran them and I thought there was a parm for to set for reading with out a decimal

    hard to tell with crappy programming and no mention of what its not doing There was a bunch of g70 type formats that worked fine in that control.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2019
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Texas
    Posts
    336
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    103
    Likes (Received)
    295

    Default

    Operator error.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2011
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Texas
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default

    Thanks Guys... It appears that the machine does did not like the G54 T101 from the 1st line "G0"...
    Modified as follows: "G0 T100(WNMG 432 FACE & TURN)" and ran without issues.

    Thanks for your help...

  9. #9
    Join Date
    Aug 2011
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Texas
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default

    Quote Originally Posted by CAMasochism View Post
    Operator error.
    I run my business, not my machines but explain "operator error" when all you do is push a couple of buttons and machine runs with proper program??? If you don't want to elaborate don't but don't be a simpleton with "operator error" as your comment!

  10. #10
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    north of Bean town
    Posts
    452
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    71
    Likes (Received)
    140

    Default

    Quote Originally Posted by Gamy R View Post
    when all you do is push a couple of buttons and machine runs with proper program???


    not quite that simple but its easy to see how a guy that doesnt run the machine thinks all you do is throw the tools in and push a couple of buttons...but thats besides the point

    To the original question(which has been answered) next time it would be much more beneficial to let us know what line of code the machine is hung up on

  11. #11
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    india
    Posts
    1,263
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    73
    Likes (Received)
    229

    Default

    Quote Originally Posted by Gamy R View Post
    Thanks Guys... It appears that the machine does did not like the G54 T101 from the 1st line "G0"...
    Modified as follows: "G0 T100(WNMG 432 FACE & TURN)" and ran without issues.

    Thanks for your help...
    T100 means tool offset not being used.

  12. Likes TeachMePlease liked this post

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •