Mazak QT40 SFM issue
Close
Login to Your Account
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Join Date
    Nov 2020
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Wisconsin
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default Mazak QT40 SFM issue

    Just ran into something odd on our QT40. Went to load a new carbide drill. Manufacturer starting specs were to start at 30 SFM (14.5mm drill=200 RPM). When I looked at the feed rate, it was running at 100 RPM. Went into the parameters and jacked the SFM up to 60, and I got my 200 RPM. Am I missing something?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Abingdon, VA
    Posts
    3,945
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    5147
    Likes (Received)
    4005

    Default

    The control has to know the correct diameter of the drill to facilitate correct SFM's.

    Make sure your program unit has the drill's size correct, and possibly in Tool Data as well.

    If that's not it, your machine could have a parameter issue for the spindle...

    ToolCat

  3. #3
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Plainfield, Indiana, USA
    Posts
    1,861
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1446
    Likes (Received)
    991

    Default

    I noticed the OP looked at 'Feed Rate' and determined the machine was running at 1/2 the desired SFM. Is the SPEED over-ride at 50 %?

    The FEED rate on a Mazak is lower than programed at the start of the hole, then increases to the programed speed.

    As noted above, proper tool description is important and could easily cause this problem.


Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •