Mazak - rebirth (starter pack)
Close
Login to Your Account
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Oct 2019
    Country
    POLAND
    Posts
    18
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default Mazak - rebirth (starter pack)

    Hello,

    After long problems with the inverter, I finally started my QT15N T32-2. I have a few questions for people who know these machines. I had contact with newer markers at work (Matrix, Smooth) and I don't know if I understand everything exactly.

    1. The first and most important question is part of the Tool Eye. While I measure the tool, the turret does not stop after pressing the tool eye button (I have to release the button myself) I am afraid to hold longer because I will break the tool eye head . The tool changes its dimensions after "beeb" (it looks like it works well) I also can't move the tool away from the tool eye after the measurement. Sometimes error 126 (bad tool eye signal) pops up.

    Other questions:

    2.Do I have to exchange the EPROM to change the language to English? (unfortunately it is currently German)

    3.Is there a way to slow down "rapid feeds" parameter?

    4.I heard about changing the spindle acceleration to increase its service life, is that true?

    5.What hydraulic oil and lube should I use?


    I would be grateful for every tip what I could do to make this machine serve me for some time.

    Thanks, and please don't "eat" me

    Greetings,
    Sebastian
    mazak.jpg

  2. #2
    Join Date
    Nov 2016
    Country
    POLAND
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default

    Hi.
    1, I belive you have to hold down the key until you hear the beeb. Then manual hand wheel away from tool the setter. And mazatrol doesn't cancel your wear offsets.

    2. I don't know that, call mazak, they will help you.

    3. In memory mode (auto) push percentage of rapid down to 20% for comfortable operation.

    There's a parameter to slow the acceleration if spindle, in fusion 640.

    I use slide oil rc68. Hydraulic hl32.

    All the best
    Tom


    Sent from my D5803 using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Oct 2019
    Country
    POLAND
    Posts
    18
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default

    I just checked again. When I want to measure a tool, e.g. in the Z axis, I can hold -Z without end and there will be no "beeb" sound (it will lead to damage), only when I press + Z you can hear the sound and catch the measure. I took T from another QT15, maybe I made a mistake while hooking it?

  4. #4
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    il.
    Posts
    6,656
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    30
    Likes (Received)
    1228

    Default

    sounds like a bad sensor to me

  5. #5
    Join Date
    Nov 2016
    Country
    POLAND
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default

    There's s led , it should turn off once tool touches the sensor. What about other 3 sensors? They work?

    Sent from my D5803 using Tapatalk

  6. #6
    Join Date
    Oct 2019
    Country
    POLAND
    Posts
    18
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default

    Hello again and thank you for all the tips so far. As for the tool eye, I don't hear the sound when I press the button only when I release it, I don't know if it should work like that.

    I am still asking for help or fast feed, even at 20% it is quite fast, I would like to reduce it (it bothers me that in this model there are no potentiometer only a button).

    PS. I don't see any LED on tool eye. I can make You some photo of it and update here tommorow.

    Regards,
    Sebastian

  7. #7
    Join Date
    Nov 2016
    Country
    POLAND
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    2

    Default

    In my mazak sqt250 rapid goes down to 1%.
    As for the tool eye, once sensor is touched by a tool, feed stops. If it's different in your case, then something isn't right.

    Sent from my D5803 using Tapatalk

  8. #8
    Join Date
    Nov 2019
    Country
    BULGARIA
    Posts
    20
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    5
    Likes (Received)
    5

    Default

    Quote Originally Posted by Yatarra View Post
    Hello,
    2.Do I have to exchange the EPROM to change the language to English? (unfortunately it is currently German)
    I have successfully done that by flashing all the 12 EPROM's on the MC419 board with the binary of the ones I coppied from an English MC419 for T32-2. I did that by using the following items:
    Buy Products Online from China Wholesalers at Aliexpress.com
    Buy Products Online from China Wholesalers at Aliexpress.com
    Buy Products Online from China Wholesalers at Aliexpress.com

    The bin files you could download from here:
    https://we.tl/t-zfrT3he1Xj
    The ID's are X-Y X=row, Y=collumn when looking at the board with the connector on the right side.

  9. Likes benganboll, cnctoolcat liked this post

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •