OSP300M Sync Tapping question
Close
Login to Your Account
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,467
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    4062
    Likes (Received)
    2648

    Default OSP300M Sync Tapping question

    I have a couple of the Genos M560V with 300M controls.
    Is there a way to decrease the amount of time it takes for the spindle to sync up before it starts tapping the 1st hole?
    There's about a 2 second delay.

    I don't think it's my code,but here's what it looks like:

    N700(#4-40 FORM TAP)
    /M08
    G15H1
    T1
    G56H6X-2.016Y3.4918Z3.S1600M03 <----- I removed this M03 and there wasn't any change.
    (MAX - Z3.)
    (MIN - Z-.26)
    X-2.016Y3.4918Z3.
    Z.3
    G71Z.3
    M29S1600
    G284X-2.016Y3.4918Z-.26R.3F40.M54
    X2.016Y3.4918
    X4.032Y0.
    X2.016Y-3.4918
    X-2.016Y-3.4918
    X-4.032Y0.
    G80M54
    Z3.M09
    G30P1
    M01
    M06
    X-20.Y20.
    S50
    G90
    M30

  2. #2
    Join Date
    Dec 2013
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Arizona
    Posts
    140
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    33
    Likes (Received)
    55

    Default

    does the same on the machine here...sucks sometimes when there are tons of holes to tap

  3. #3
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,467
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    4062
    Likes (Received)
    2648

    Default

    Quote Originally Posted by Jharjo View Post
    does the same on the machine here...sucks sometimes when there are tons of holes to tap
    I asked the guy when he was here to replace a switch, there is no way to reduce the align/sync time.
    It's only a problem on the FIRST hole. If I have 500 holes the rest of the moves it taps as soon as it reaches it's position.
    Oh well, I was just nitpicking on a job that I've been trying to run as lean as possible.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Illinois
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default

    first of all my friend you have a lot of unnecessary code in there for tapping. program should look as easy as this.
    with the Genos 560v you don't need the back slash any more for the coolant. just press the coolant off button and it'll never come on unless you turn it back on.
    OKUMA DOENT RECONIZE M54 AND M29 IS NOT necessary
    Also all okuma's have a slight delay..; We have many and they all do the same thing. some that are 25 years old to the new genos we have
    N700
    G111 T1 (4-40 ROLL TAP )
    S400 M3
    G15 H01 X-2.016 Y3.4918
    G56 Z2.000 M8
    G71 Z2.0 (point of return )
    G284 Z-.260 R.300 F40. M53 (m53 calls up g71 to z level in this case I typed 2.0 / don't need this all the time just when you want to skip bosses and such to avoid crashes)
    X2.016Y3.4918
    X4.032Y0.
    X2.016Y-3.4918
    X-2.016Y-3.4918
    X-4.032Y0.
    G0 G80 Z2.0 M9
    M5
    G30 P6
    M30

    You should go into the parameters and change the reverse out of hole speed for the tap also. This will double the speed at which it comes out to save time

    Hope This helped

    Kenny g

  5. #5
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,467
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    4062
    Likes (Received)
    2648

    Default

    Quote Originally Posted by kennyg77 View Post
    first of all my friend you have a lot of unnecessary code in there for tapping. program should look as easy as this.
    with the Genos 560v you don't need the back slash any more for the coolant. just press the coolant off button and it'll never come on unless you turn it back on.
    OKUMA DOENT RECONIZE M54 AND M29 IS NOT necessary
    Also all okuma's have a slight delay..; We have many and they all do the same thing. some that are 25 years old to the new genos we have
    N700
    G111 T1 (4-40 ROLL TAP )
    S400 M3
    G15 H01 X-2.016 Y3.4918
    G56 Z2.000 M8
    G71 Z2.0 (point of return )
    G284 Z-.260 R.300 F40. M53 (m53 calls up g71 to z level in this case I typed 2.0 / don't need this all the time just when you want to skip bosses and such to avoid crashes)
    X2.016Y3.4918
    X4.032Y0.
    X2.016Y-3.4918
    X-2.016Y-3.4918
    X-4.032Y0.
    G0 G80 Z2.0 M9
    M5
    G30 P6
    M30

    You should go into the parameters and change the reverse out of hole speed for the tap also. This will double the speed at which it comes out to save time

    Hope This helped

    Kenny g
    My post has to accomodate my Genos M560 and an older Okuma with an E100M control. That's the reason for the block skip.
    Does the E100M recognize the M54 and M29? I'll have to check that out on Monday.
    As for doubling the tap speed when reversing out of a hole, that is set to 200% by default from the factory, but I put it at 100% because I've had problems with taps galling up on the retract going that fast. Maybe it was a bad tap, I don't know.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2015
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Illinois
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Mtndew View Post
    My post has to accomodate my Genos M560 and an older Okuma with an E100M control. That's the reason for the block skip.
    Does the E100M recognize the M54 and M29? I'll have to check that out on Monday.
    As for doubling the tap speed when reversing out of a hole, that is set to 200% by default from the factory, but I put it at 100% because I've had problems with taps galling up on the retract going that fast. Maybe it was a bad tap, I don't know.
    What is the material you are tapping? blind hole ? thru? are you using a new tool holder or an old one? and what er collet are u using ?

  7. #7
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,467
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    4062
    Likes (Received)
    2648

    Default

    Quote Originally Posted by kennyg77 View Post
    What is the material you are tapping? blind hole ? thru? are you using a new tool holder or an old one? and what er collet are u using ?
    I cut anything from Delrin, to 6061 Alum, to 1018, to 4340 36Rc.

    ER25 collets normally. tool holders are new. Blind or thru varies on the job at hand.


Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •