New baldor motor hums
Close
Login to Your Account
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Kansas
    Posts
    292
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    3
    Likes (Received)
    21

    Default New baldor motor hums

    Just installed on my Heavy 10 a brand new Baldor motor L3510M 1hp single phase 220 volt. The motor runs very smooth and vibration free but has a loud hum when running (not good). Can any thing be done to quiet down the hum?

    Thanks Chet

  2. #2
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    North Carolina
    Posts
    384
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    11
    Likes (Received)
    94

    Default

    First thing I would do is check the motor to make sure all the fasteners are tight, particularly the bolts that hold the end bells against the center frame of the motor. Also make sure the mounting fasteners are tight and that something didn't get between the "feet" and the mount surface.

    If nothing is loose, take the motor back out and run it on the bench or on the floor to see if it still has an objectionable hum.

    It's possible but not likely on a US built motor that there is an electrical imbalance caused by unequal winding coil turn counts. That would be something you probably can't fix.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    East Yorkshire UK
    Posts
    313
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    682
    Likes (Received)
    244

    Default

    Just to go a bit further than the last post, badly wound or inadequately bound windings, stator coil loose, and loose laminations on stator and rotor all cause excessive noise. put it on a workbench on a rubber pad, and it should be virtually silent. and if it still makes what you consider to be excessive noise, might be time to take it back?

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    moscow,ohio
    Posts
    4,967
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    469
    Likes (Received)
    1511

    Default

    If it's a surplus motor that has sat for a long time it sometimes takes some "run-in" to redistribute the grease to the bearings...then they quiet down.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Kansas
    Posts
    292
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    3
    Likes (Received)
    21

    Default

    Quote Originally Posted by iwananew10K View Post
    If it's a surplus motor that has sat for a long time it sometimes takes some "run-in" to redistribute the grease to the bearings...then they quiet down.

    Like I said in my first post Brand New Baldor L3510M.

    I have removed the motor and wired it up on the bench lots quieter. So I made a medium hard rubber pad to mount the motor on and now lots quieter. but still has a high pitch hum but is very live able.

    Chet

  6. Likes hermetic liked this post
  7. #6
    Join Date
    Sep 2011
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Virginia
    Posts
    22,372
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    7561
    Likes (Received)
    6951

    Default

    Quote Originally Posted by coyotechet View Post
    Like I said in my first post Brand New Baldor L3510M.

    I have removed the motor and wired it up on the bench lots quieter. So I made a medium hard rubber pad to mount the motor on and now lots quieter. but still has a high pitch hum but is very live able.

    Chet
    Check the nameplate. My most-recent Baldor was made in Mexico. The guts are not as "neat" as Baldor's used to be.

    A 60 Hz hum, I would expect. A "high pitched" one is weird. That would have to be a mechanical/acoustic effect of something physically resonating at a higher-order harmonic of the 60 Hz.

    If that "something" is an unrestrained lead, it may eventually fatigue and fail. Out of Warranty, of course!

    "New" motor, reputable brand, return under warranty may be a boxing and shipping PITA, but you should NOT have to "chase" that sort of gremlin yourself. I'd contact them for an RMA number while still NEW and get the problem put behind.

  8. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Kansas
    Posts
    292
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    3
    Likes (Received)
    21

    Default

    OK Got the rubber pad under the motor and then I made some rubber washers to use between the mounting washers and the motor mount now it purr's like a kitten. Can stand a dime on end on the head stock and switch to start stop forward reverse many times with out the dime falling over.
    Chet

  9. Likes hermetic liked this post
  10. #8
    Join Date
    Sep 2011
    Country
    UNITED STATES
    State/Province
    Virginia
    Posts
    22,372
    Post Thanks / Like
    Likes (Given)
    7561
    Likes (Received)
    6951

    Default

    Quote Originally Posted by coyotechet View Post
    OK Got the rubber pad under the motor and then I made some rubber washers to use between the mounting washers and the motor mount now it purr's like a kitten. Can stand a dime on end on the head stock and switch to start stop forward reverse many times with out the dime falling over.
    Chet
    Well if THAT "cured" it, it seems more likely that motor and/or pulley had just enough imbalance that the mounting plate or bolts were rubbing and your "high pitched" hum was actually a mechanically-induced friction-squeak, frequency related to resonance of the mounting plate, not the AC line!

    So long is it is gone and good now, no matter.


Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
2